Facebook

Случайные записи в Блогах

Сегодня я бы хотел немного рассказать о BCAA аминокислотах с конкретными примерами.

  Подробнее→
Хочу поделиться как можно с большим количеством людей тем огнем радости, энергии и мотивации, который горит сейчас в моей груди!  Подробнее→
Сегодня на рынке витаминных добавок существует такое количество разнообразных продуктов и производителей, что даже опытным в этой сфере, иногда трудно выбрать - что действительно необходимо принимать для здоровья, а что будет бесполезной тратой средств? На самом деле, с такими вопросами я встречаюсь каждый день, поэтому появилась идея выделить ТОП-3 добавок для здоровья, которые необходимы каждому, а также кратко рассказать, как правильно их выбирать.  Подробнее→
Якщо я буду пити вітаміни, я не поправлюсь?
А якщо я хочу набрати вагу, чи треба мені вітаміни?
Відповіді на ці запитання читайте в статті Сергія Філіпчука.
  Подробнее→

Здравствуйте, друзья. Меня зовут Сергей Филипчук, и с этого дня я буду вести свой Блог на сайте inFit. Зачем мне нужен этот Блог, и о чем я собираюсь писать?

  Подробнее→
Universal Animal Pak vs Myology Ultra Man Sports Multi vs Puritan’s Pride Ultra Vita Man vs Optimum Nutrition - Opti Men
Інколи правда не така очевидна, як здається на перший погляд...
  Подробнее→

Главный герой данной статьи – Дендробиум.

  Подробнее→
Сьогодні на ринку вітамінних добавок існує така кількість різноманітних продуктів  та виробників, що навіть досвідченим в цій сфері, інколи важко вибрати - що справді необхідно вживати для здоров’я, а що буде даремним витрачанням коштів? Насправді, з такими запитаннями я зустрічаюся щодня, тому з’явилась ідея виділити ТОП-3 добавок для здоров’я, які необхідні кожному, а також коротко розказати, як правильно їх вибирати.
Ці категорії продуктів однаково необхідні як для чоловіків, так і для прекрасної половини людства.
  Подробнее→
Universal Animal Pak vs Myology Ultra Man Sports Multi vs Puritan’s Pride Ultra Vita Man vs Optimum Nutrition - Opti Men
Иногда правда не так очевидна, как может показаться на первый взгляд...

   Подробнее→

Здравствуйте, друзья. Сегодня я хочу рассказать о классификации предтренировочных комплексов на основе их действия, которую я определил лично для себя.

  Подробнее→
Продавці з різних сект мережевого маркетингу все більше уваги приділяють так званим "домашнім тестам омега-3 на якість", в ході яких показують, що деякі продукти омега-3 розплавляють пінопласт, а інші - ні. Це призводить до непорозуміння,  як ці продукти працюють з точки зору користі для організму і безпеки. На жаль, використання цих трюків може збити з пантелику або навіть відлякати людей від прийняття цього натурального продукту, який необхідний для здоров'я людини. Не обманюйте себе цими "тестами"! Якщо хтось спробує використати експеримент з пінопластом як доказ переваги одного продукту над іншим - раджу посилати до біса такого продавця, бо він намагається вами маніпулювати! Жоден якісний продукт не потребує маніпуляцій та психологічного впливу на клієнта для того, щоб його продати!  Подробнее→
Коли я бачу, що спати залишається не більше 6 годин, то випиваю перед сном 1 порцію мелатоніна, не для того, щоб швидше заснути (бо коли втомлений і при цьому не пересилив сонливість, а відразу ліг - то я відключаюсь практично миттєво), а для того, щоб за 5-6 годин сну ВИСПАТИСЬ ЕФЕКТИВНІШЕ. Наприклад, сьогодні я себе почуваю прекрасно, і більш виспаним, як за 8 годин сну в неділю. А бадьорий настрій і натхнення на роботу дорогого вартує.  Подробнее→

Вітамін C: роль в організмі та вплив на імунну систему

  • 29 апреля 2020 00:50:47

Всі ми знаємо, що вітамін С необхідний для того, щоб уберегти себе від застуди чи швидше видужати. Але чи тільки для того він необхідний? І як саме він впливає на імунну систему? Сьогодні спробуємо розібратися.

Вітамін С – це водорозчинний вітамін, після надходження в організм він вступає в обмін речовин, перетворюється та виводиться із сечею. Через низьку накопичувальну здатність організму, необхідний регулярний та достатній його прийом для запобігання гіповітамінозу С.

Чому взагалі вітамін С? Назва походить від захворювання цинга (скорбут), для якого характерно ослаблення колагенових структур, що призводить до поганого загоєння ран, запалення ясен, невеликих червоних або фіолетових плям на шкірі, болю у суглобах, випадіння волосся та порушення імунітету. Симптомами також є анемія, втома, депресія, та загальне виснаження.

I. Вітамін С як антиоксидант

Аскорбінова кислота - це високоефективний антиоксидант, який не дає нам «згоріти», допомагає  потрібному окисленню і протистоїть небезпечному. Це пов’язано з тим, що її молекула може проявляти як відновні (які переважають), так і окисні властивості, це зумовлено її будовою і наявністю різних ділянок.

Ми весь час балансуємо на лезі ножа: повільне окислення - життя, швидке - смерть! В процесі життєдіяльності постійно утворюються активовані атоми - супероксидні та пероксидні радикали, перекис водню, гіпохлорна кислота. Вони запускають ланцюгову реакцію, яка породжує все нові і нові радикали, що активують окремі атоми, а потім і великі молекули. Ці радикали постійно знешкоджуються антиоксидантною системою тіла, але за наявності надто великої кількості радикалів або малої кількості антиоксидантів, ця незначна рівновага може порушитись і пошкодити клітини тіла та зруйнувати жиророзчинні вітаміни (А, Д, Е, К). Нагромадження вільних радикалів відповідає за процес старіння, відіграє роль у виникненні таких захворювань, як рак, артрит, атеросклероз.

Антиоксидантом аскорбінова кислота є тому, що вона має здатність легко окислюватися і тим самим ліквідувати активні форми кисню - "гасити сірники".  Звичайна аскорбінова кислота - це її відновлена ​​форма. Вступаючи в реакцію з активними радикалами вона сама стає неактивним радикалом, що запобігає подальшому перетворенню і перериває ланцюжок реакції, тобто гасить її.  На жаль, з їжею ми отримуємо в основному аскорбінову кислоту в уже окисленої формі (чим довше їжа зберігається, тим більшою мірою окислюється), тому варто вживати вітамін С у вигляді добавок.

II. Вплив вітаміну С на імунну систему

Вітамін С сприяє імунному захисту, підтримуючи різні клітинні функції як вродженої, так і набутої імунної системи. Основним симптомом недостатності вітаміну С є виражена сприйнятливість до інфекцій, особливо дихальних шляхів, при цьому пневмонія є одним з найчастіших ускладнень цинги і головною причиною смерті. Дослідження показали, що вживання вітаміну С дозами 200 мг або більше щодня є ефективним для покращення перебігу застуди. Повідомлялося про значне зниження виведення вітаміну з сечею під час застуди, при чому рівень нормалізувався після інфекції. Ці зміни вказують на те, що вітамін С утилізується під час застуди. Введення грамових доз вітаміну С під час епізоду простудного захворювання зменшило зниження рівня вітаміну С у лейкоцитах. Сприятливий вплив вітаміну С на одужання відзначено при пневмонії. У літніх людей прийом вітаміну С зменшив показник респіраторних симптомів у важких пацієнтів. В інших хворих на пневмонію низькодозований вітамін С (0,25–0,8 г / добу) зменшив перебування у стаціонарі на 19% порівняно з відсутністю прийому вітаміну С, тоді як група з більш високою дозою (0,5–1,6 г / добу) зменшила тривалість на 36%. Також позитивно впливали на нормалізацію рентгенографії грудної клітки, температуру та швидкість осідання еритроцитів (ознака запального процесу). Оскільки профілактичне введення вітаміну С також знижує ризик розвитку більш серйозних респіраторних інфекцій, таких як пневмонія, ймовірно, що низький рівень вітаміну С, який спостерігається під час респіраторних інфекцій, є і причиною, і наслідком захворювання.

Понад півстоліття досліджень показало, що вітамін С є вирішальним гравцем у різних аспектах імунної системи, особливо в роботі імунних клітин.

Роль вітаміну С в імунному захисті:

  • Захищає від пошкодження, спричиненого ПОЛ
  • Підвищує розповсюдження та міграцію фібробластів
  • Скорочує час загоєння ран у пацієнтів
  • Підвищує хемотаксис (міграцію нейтрофілів у відповідь на атрактанти)
  • Посилює диференціювання та проліферацію В- та Т-лімфоцитів
  • Посилює фагоцитоз
  • Посилює мікробне вбивство
  • Полегшує апоптоз та кліренс уражених клітин
  • Зменшує некроз / NEToз (нещодавно відритий спосіб загибелі нейтрофілів)
  • Підвищує рівень антитіл
  • Модулює вироблення медіаторів запалення
  • Знижує рівень гістаміну

Таким чином, очевидно, що вітамін С необхідний імунній системі для встановлення та підтримки адекватної реакції проти патогенних агентів, уникаючи при цьому пошкодження тканин та клітин організму.

III. Інші функції вітаміну С

  • Аскорбінова кислота - обов'язкова складова учасниця (це називається кофактором) активності ферментів, що беруть участь в синтезі нейромедіаторів: дофаміну, адреналіну і норадреналіну, тому при нестачі вітаміну С знижується розумова активність і навіть розвивається депресія (ранньовесняна пригніченість).

  • Вітамін С є кофактором ферментів пролілгідроксилази та лізилгідроксилази, які стабілізують третинну структуру колагену. Якщо його не вистачає, починається розпад і розвал: зуби перестають утримуватися в лунках, судини стають ламкими, відбуваються крововиливи в суглоби, що веде до їх тугорухомості та болю, кістки легко ламаються, а переломи погано зростаються.

  • Порівняно недавно встановлено, що аскорбінова кислота є кофактором для двох гідроксилаз, що беруть участь у біосинтезі молекули карнітину, що є речовиною, необхідною для забезпечення окислення жирів за рахунок транспортування жирних кислот у мітохондрії для поповнення запасів енергії, у разі дефіциту виникає слабкість, а потім і виснаження.

  • Слабкість частково пов'язана і з розвитком анемії. Справа в тому, що аскорбінова кислота полегшує всмоктування негемового  (такого, що міститься в рослинних продуктах, таких як листяна зелень) заліза, а отже, і прискорює утворення гемоглобіну. Немає аскорбінової кислоти - мало заліза в крові - є залізодефіцитна анемія (в минулому її називали образливим терміном "бліда неміч").

  • Раніше оксид азоту (NO) вважали тільки отруйним газом, але з недавнього часу його визнали учасником численних корисних реакцій, в тому числі речовиною, що сприяє розширенню судин. Завдяки йому була створена знаменита віагра. Так ось, аскорбінова кислота і сприяє синтезу та захищає NO від інактивації (втрати біологічної активності). Таким чином, якщо не міні-віагра, то захисниця від гіпертензії - це точно. А з огляду на те, що аскорбінова кислота має ще й антисклеротичну дію, зрозуміло, що людям похилого віку її потрібно більше, ніж молодим.

  • Показано, що тривалий (три місяці) прийом аскорбінової кислоти по 500 мг в день знижує вміст у клітинах одного з найбільш небезпечних ендогенних мутагенів - 8-гідроксігуаніна. Тому люди з високим надходженням вітаміну С можуть мати менший ризик захворіти на багато видів раку, таких як рак легенів, молочної залози та товстої кишки.

  • Вікова дегенерація макули та катаракта - це дві провідні причини зниження зору у людей похилого віку. Однак дослідження припускають, що вітамін С у поєднанні з іншими поживними речовинами може допомогти уповільнити прогресування ВМД.

IV. Умови виникнення дефіциту та підвищеної потреби в надходженні вітаміну С

Численні умови навколишнього середовища та здоров'я можуть впливати на стан вітаміну С. Наприклад, вплив забруднення повітря, що містить окислювачі, такі як озон, ультрафіолет, радіація та діоксид азоту, може порушити баланс окислювачів та антиоксидантів у організмі та спричинити окислювальний стрес. Антиоксидантні властивості вітаміну С дозволяють йому захищати клітини легенів, що піддаються впливу окислювачів та окислювальних пошкоджень, спричинених різними забруднювачами, важкими металами, пестицидами та ксенобіотиками. Як у активних курців, так і у пасивних курців спостерігається нижчий рівень вітаміну С.

Зниження рівня вітаміну С у плазмі крові спостерігалось у дослідженнях цукрового діабету 2 типу, а головною причиною підвищеної потреби у вітаміні С при цьому є високий рівень окислювального стресу, спричиненого гіперглікемією. Повідомлялося про зворотні кореляційні зв’язки між концентраціями вітаміну С у плазмі та ризиком виникнення діабету, концентрацією гемоглобіну А1с (показник толерантності до глюкози), глюкози в крові натще і після прийому їди, а також окислювального стресу. Дослыдження інтервенційних досліджень показав, що доповнення вітаміном С може покращити контроль глікемії при цукровому діабеті 2 типу.

Після хірургічного втручання  та опіків пацієнти потребують додаткового прийому вітаміну С (наприклад, ≥500 мг на добу), що може пришвидшити загоєння ран.

Навіть інакше «здорові» люди в промислово розвинених країнах можуть бути під загрозою через фактори, пов’язані зі способом життя, наприклад, дієти або  незбалансоване харчування, а також люди, які стикаються з періодами надмірного фізичного або психологічного напруження, стресами.

Вітамін С в харчових добавках зазвичай буває у формі аскорбінової кислоти, але деякі добавки мають інші форми, такі як аскорбат натрію, аскорбат кальцію, інші мінеральні аскорбати та аскорбінова кислота з біофлавоноїдами. Детальніше за форми вітаміну С, і яку з них краще обрати - в наступній статті!

Автор: Сущик Анна Миколаївна

5 курс Львівського Національного медичного університету імені Данила Галицького

Медичний факультет  1, спеціальність лікувальна справа

Спеціально для мережі INFIT Ukraine.
Посилання на дані доказової медицини США:
https://medlineplus.gov/ency/article/002404.htm
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-c/
https://medlineplus.gov/vitaminc.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/#B178-nutrients-09-01211
http://solutionsforyourlife.ufl.edu/
http://www.nutrition.gov
https://medlineplus.gov/vitamins.html
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-Consumer/

 


 

 
 

 

Быстрый заказ
Пожалуйста, укажите имя и свой номер телефона, чтобы мы могли связаться с Вами

captchacaptchacaptchacaptcha